Modelarska sekcija

Modelarska steza vzletišča Kamnik se nahaja na pragu steze 29. Letenje z RV modeli na vzletišču Kamnik je primerno tudi za popolne začetnike. Vzletišče obdaja na S strani industrijska cona, kar pomeni, da s svojimi RV modeli ne motimo bližnjih sosedov. Letenje z RV modeli se priporoča na J strani vzletišča saj je tam prosto področje in ni nevarnosti za poškodovanje tuje lastnine. Na J strani je potrebno nameniti nekaj pozornosti sprehajalcem ter v primeru sončnih dni paziti, da modela med vodenjem ne izgubimo v sončevem sijaju!

 

Za letenje z RV modeli na S strani steze je priporočljivo, da se meje z industrijsko cono ne prečka. Prisotni so ljudje, na strehah objektov so nameščene sončne elektrarne, kar poveča tveganje za nastanek škode v primeru odpovedi signala med oddajnikom in RV modelom letala.

 

Za vse, ki nameravate spuščati modele letal oz, katerekoli brezpilotne zrakoplove je po novi zakonodaji obvezna registracija. Registracija je ena izmed zahtev nove EU uredbe (to sta: EU 2019/945 in 2019/945), ki velja za vse, tudi za “klasične modelarje” in ne samo pilote večrotornikov (dronov).

Za vse člane in nečlane, ki bodo uporabljali vzletišče LKK za spuščanje modelov letal oz, katerekoli brezpilotne zrakoplove tudi obvezna zavarovanje operaterja/modela proti tretji osebi! Več o samem postopku registracije v dopisu za klube – Registracija (PDF)

 

OPOZORILA!

Zavedati se moramo, da se nahajamo na pragu steze vzletišča Kamnik zato moramo posvečati velik del pozornosti pravim plovilom, ki lahko v vsakem trenutku koristijo stezo za prilet. Svetuje se uporaba radijske postaje ter spremljanje dogajanja v zraku na frekvenci Ljubljana Tower 118,005 Mhz

V primeru pristajanja pravega plovila moramo z RV modelom TAKOJ PRISTATI in tako zmanjšati možnost trka v zraku. RV modeli so iz zraka slabo vidni!

 

Uporaba steze

Stezo lahko uporabljajo vsi, ki so včlanjenji v letalski klub Kamnik.

 

Red in čistoča

Uporabniki modelarske steze imajo urejeno odpiranje zapornice za vhod na vzletišče preko mobilnega telefona. Poskrbeti je potrebno, da je zapornica po vhodu in izhodu z vzletišča vednos spuščena. Uporabniki vzletišča naj za seboj pospravijo odpadke.Vsi udeleženci upravljanja modelarskih plovil morajo obvezno prebrati in izvajati dejavnost glede na Pravilnik o uporabi vzletišča za modelarske potrebe_LKK  in upoštevati letliški red LLK.

sl_SISlovenščina